Kişinin özsaygısı ve Özgüven Artırmanın Yolları
Güven, yaşamınızı kontrol etme yeteneğiniz konusunda genel bir inanç ve güven duygusuna atıfta bulunabilir veya daha duruma özel olabilir. Örneğin, bir uzmanlık alanında özgüveniniz yüksek olabilir, ancak diğer alanlarda kendinize daha az güvenebilirsiniz.
Sağlıklı bir özgüven düzeyine sahip olmak, kişisel ve profesyonel yaşamınızda başarılı olmanıza yardımcı olabilir. Hedeflerinizi takip etme motivasyonunuzda rol oynayabilir ve kendinizi diğer insanlara nasıl sunduğunuzu etkileyebilir. Araştırmalar, örneğin, kendine daha fazla güvenen kişilerin akademik olarak daha başarılı olma eğiliminde olduğunu bulmuştur.
Kendine Güvenen ve Güvensiz İnsanların Özellikleri
Kendine Güvenen İnsanlar
- Diğer insanların başarısını kutlarlar
- Açık fikirlidirler
- Pozitif düşünürler
- Risk almak için isteklidirler
- Kendine gülebilen kişilerdir
- Bulunduğu ortamlarda karar vericidirler durum belirleyicidirler
- Her zaman öğrenmek ve büyümek isterler
- Hataları kabul ederler
- Sorumluluğu kabul ederler
Güvensiz İnsanlar
- Başkalarını yargılayıcı ve kıskançtırlar
- yakın görüşlüdürler
- karamsardırlar
- korku ve değişiklikleri kabullenmezler
- Kusurlarını gizlerler, yüzleşemezler
- Kararsızdırlar
- Her şeyi biliyormuş gibi davranırlar
- Her zaman bahane üretirler
- Başkalarını suçlarlar
Neyse ki, özgüveninizi artırmak için yapabileceğiniz şeyler var. Belirli bir alanda güven eksikliğiniz olsun veya herhangi bir konuda kendinize güvenmek için mücadele edin, bu stratejiler yardımcı olabilir.
Kendini başkalarıyla kıyaslamayı kesmelisin
İster Instagram’da arkadaşlarınıza nasıl göründüğünüzü karşılaştırın, ister maaşınızı arkadaşınızın geliriyle karşılaştırın, karşılaştırmalar sağlıklı değildir.
Başka birinin hayatını kıskanıyorsanız, kendinize kendi güçlü yönlerinizi ve başarılarınızı hatırlatın. Başkalarının hayatlarına değil, kendi hayatınıza odaklanmanıza yardımcı olması için devam eden bir şükran günlüğü tutmayı düşünün.
Karşılaştırmalar yaptığınızı fark ettiğinizde, bunun yardımcı olmadığını kendinize hatırlatın. Herkes kendi yarışında koşuyor ve hayat bir rekabet değil.
Kendinizi Olumlu İnsanlarla Çevreleyin
Arkadaşlarınızın sizi nasıl hissettirdiğine dikkat edin. Arkadaşların seni yükseltir mi, düşürür mü? Seni sürekli yargılıyorlar mı yoksa seni sen olduğun için mi kabul ediyorlar?
Zaman geçirdiğiniz insanlar, kendiniz hakkındaki düşüncelerinizi ve tutumlarınızı düşündüğünüzden daha fazla etkiler. Belirli bir kişiyle takıldıktan sonra kendiniz hakkında kötü hissediyorsanız, veda etme zamanı gelmiş olabilir .
Etrafınızı sizi seven ve sizin için en iyisini isteyen insanlarla kuşatın.
Vücüduna dikkat et, görüntünüz özgüven kaynağınız olabilir
Vücudunu kötüye kullanıyorsan, kendin hakkında iyi hissetmek zor. Öte yandan, öz bakım uygularsanız zihniniz, bedeniniz ve ruhunuz için olumlu bir şey yaptığınızı bilirsiniz ve bunun sonucunda doğal olarak daha özgüvenli hissedersiniz.
İşte daha yüksek özgüven seviyeleriyle bağlantılı birkaç öz bakım uygulaması:
- Diyet : İyi yemek, daha yüksek özgüven ve benlik saygısı seviyeleri de dahil olmak üzere birçok fayda sağlar. Vücudunuzu besin açısından yoğun gıdalarla beslediğinizde, daha sağlıklı, daha güçlü ve daha enerjik hissedersiniz, bu da kendinizi daha iyi hissetmenize neden olabilir.
- Egzersiz : Çalışmalar sürekli olarak fiziksel aktivitenin güveni artırdığını gösteriyor. Nöropsikiyatrik Hastalık ve Tedavide yayınlanan 2016 tarihli bir araştırma , düzenli fiziksel aktivitenin katılımcıların vücut imajını iyileştirdiğini buldu. Ve vücut imajları düzeldiğinde, kendilerini daha güvende hissettiler.
- Meditasyon : Bir rahatlama uygulamasından daha fazlası olan meditasyon, kendine güveni çeşitli şekillerde artırmaya yardımcı olabilir. Birincisi, kendinizi tanımanıza ve kabul etmenize yardımcı olur. Meditasyon ayrıca, olumsuz kendi kendine konuşmayı durdurmayı ve kendine güvenini engelleyen yararsız zihinsel gevezeliklerden kopmayı öğretir.
- Uyku : Eksik uyku duygularınızı olumsuz etkileyebilir, iyi ve kaliteli uyku ise iyimserlik ve özgüven gibi olumlu kişilik özellikleriyle bağlantılıdır.
Kendinize bakmak, kendinize güvenmenin önemli bir parçasıdır. Kendiniz ve yetenekleriniz hakkında iyi hissetmek için ihtiyacınız olanı aldığınızdan emin olun.
Kendine nazik ol
Öz-şefkat , bir hata yaptığınızda, başarısız olduğunuzda veya bir aksilik yaşadığınızda kendinize nezaketle davranmayı içerir. Bu, duygusal olarak daha esnek olmanızı ve zorlu duygularda daha iyi gezinmenizi sağlayan ve kendinizle ve başkalarıyla olan bağlantınızı geliştiren kendinizle ilişki kurmanın bir yoludur. Araştırmacılar, kendimizle şefkatli bir şekilde ilişki kurma yeteneğini özgüvene bağladılar.
Journal of Personality’de yayınlanan 2009 tarihli bir araştırma , öz-şefkatin daha tutarlı bir güvene katkıda bulunduğunu buldu. Bu nedenle, bir dahaki sefere zorlu bir durumda olduğunuzda, kusurlu olmanın veya bazen yetersiz kalmanın yaşamanın bir parçası olduğunu kabul edin. Bu deneyimleri öz şefkatle yönlendirmek için elinizden gelenin en iyisini yapın.
Kendi Kendinize Olumlamalar Uygulayın
İyimser bir şekilde kendi kendine konuşmayı kullanmak, öz-anlayışı geliştirmenize, kendinden şüphe duymanın üstesinden gelmenize ve yeni zorluklar üstlenmenize yardımcı olabilir. Öte yandan, olumsuz kendi kendine konuşma , yeteneklerinizi sınırlayabilir ve bilinçaltınızı “başa çıkamayacağınız” veya bir şeyin “çok zor” olduğuna ve “denememeniz gerektiğine” ikna ederek güveninizi azaltabilir.
Bir dahaki sefere bir toplantıda konuşmanın bir anlamı olmadığını ya da çalışmak için fazla formda olduğunuzu düşünmeye başladığınızda, düşüncelerinizin her zaman doğru olmadığını kendinize hatırlatın.
Karamsar kendi kendine konuşmaya nasıl meydan okuyacağınıza ve düşüncelerinizi daha olumlu bir düşünce biçimine nasıl dönüştüreceğinize dair birkaç örnek:
- Kendinize “Bunu kaldıramam” veya “Bu imkansız” demek yerine, “Yapabilirsin” veya “Tek yapmam gereken denemek” olduğunu hatırlatmayı dene.
- Bir hata yaptığınızda kendinize “Hiçbir şeyi doğru yapamam” demek yerine, “Bir dahaki sefere daha iyisini yapabilirim” veya “en azından bir şey öğrendim” diye kendinize hatırlatın.
- Topluluk önünde konuşmaktan “nefret ettiğinizi” söylemek yerine, “sevmiyorum” gibi daha hafif bir kelime kullanın ve herkesin güçlü ve zayıf yönleri olduğunu kendinize hatırlatın.
Olumsuz kendi kendine konuşma, kendiniz hakkında daha az güvende hissetmenize neden olabilir. Güveninizi artırmaya yardımcı olmak için olumlu kendi kendine konuşma kullanmaya odaklanın.
Korkularınla yüzleş
Kendinizi daha güvende hissedene kadar bir şeyleri ertelemeyi bırakın (birinden randevu istemek veya terfi başvurusunda bulunmak gibi). Güveninizi geliştirmenin en iyi yolu korkularınızla yüz yüze gelmektir.
Özgüven eksikliğinden kaynaklanan bazı korkularınızla yüzleşme alıştırması yapın. Kendinizi utandıracağınızdan korkuyorsanız veya her şeyi berbat edeceğinizi düşünüyorsanız, yine de deneyin. Kendinize bunun sadece bir deney olduğunu söyleyin ve ne olduğunu görün.
Biraz endişeli olmanın veya birkaç hata yapmanın düşündüğünüz kadar kötü olmadığını öğrenebilirsiniz. Ve her ilerleyişinizde, kendinize daha fazla güven kazanabilirsiniz, bu da sonunda, herhangi bir önemli olumsuz sonuçla sonuçlanacak herhangi bir risk almanızı önlemeye yardımcı olacaktır.
Korkularınızla yüzleştiğinizde ve zor şeyler denediğinizde kendinize olan güveniniz artacaktır.
Kendine Güvenin Faydaları
Özgüven sahibi olmak evde, işte ve ilişkilerinizde birçok fayda sağlayabilir. İşte özgüvenin olumlu etkilerinden birkaçına bir göz atalım:
- Daha iyi performans : Yeterince iyi olmadığınız endişesiyle zaman ve enerji harcamak yerine, enerjinizi çabalarınıza adayabilirsiniz. Sonuç olarak, kendinize güvendiğiniz zaman daha iyi performans gösterirsiniz.
- Sağlıklı ilişkiler : Kendine güvene sahip olmak, yalnızca kendiniz hakkında nasıl hissettiğinizi etkilemekle kalmaz, aynı zamanda başkalarını daha iyi anlamanıza ve sevmenize yardımcı olur. Ayrıca hak ettiğinizi alamıyorsanız, çekip gitmeniz için size güç verir.
- Yeni şeyler denemeye açıklık : Kendinize inandığınızda, yeni şeyler denemeye daha istekli olursunuz. İster terfi başvurusunda bulunun, ister bir yemek kursuna kaydolun, kendinize ve yeteneklerinize güvendiğinizde kendinizi ortaya koymak çok daha kolay.
- Dayanıklılık : Kendinize inanmak, dayanıklılığınızı veya hayatta karşılaştığınız herhangi bir zorluk veya sıkıntıdan geri dönme yeteneğinizi artırabilir .
Kendinize olan güveninizi geliştirmek, yaşamınız üzerinde bir dizi olumlu etkiye sahip olabilir. Kendiniz ve yetenekleriniz hakkında daha iyi hissetmenize yardımcı olmasının yanı sıra, ilişkilerinizi daha güçlü hale getirebilir ve sizi strese karşı daha dirençli hale getirebilir.
Özgüven kaybı yaşıyorsanız ve bu konuda profesyonel destek arıyorsanız, sayfadaki whatsapp butonunu tıklayarak iletişime geçebilirsiniz.