05/01/2022

Aktif Kömür ile gelen sağlık

ile nefeshamburg

Aktif Kömür insan sağlığına direk yada endirek etki etmektedir

Aktif karbon nedir?

Aktif kömür – tıbbi veya aktif kömür olarak da bilinir – kömür ile karıştırılmamalıdır. Öte yandan minik gözenekler ve kanallarla dolu özel üretilmiş bir kömürdür. Yapıları daha çok sünger gibidir. Bu ona muazzam bir yüzey sağlar. Evet, birkaç gram aktif karbon zaten 5000 metrekarelik bir futbol sahasının alanını kaplıyor. Tek bir gram 1.300 metrekarelik bir alanı kaplamaktadır.

Aktif karbon nasıl yapılır?

Aktif karbon örn. B. Hindistan cevizi kabuğundan yapılabilir. Kaseler büyük fırınlarda 900 derecelik sıcak buharla işlenir, kaselerdeki nemi alırsınız, yani yakmayın yoksa kül olur. Tedaviye buhar ve ısı ile devam edilerek daha fazla gözenek oluşur ve bu sayede yüzey alanı artar.

Aktif karbon nerelerde kullanılır?

Aktif kömür günlük hayatın birçok yerinde, örneğin arabadaki hava filtresinde, mutfak davlumbazında, su filtresinde ve artık kozmetik ürünlerde ve gıdalarda renklendirici ajan olarak (örneğin havyarda) bulunabilir. .

Aktif kömür, özellikle tıbbi bir ürün olarak iyi bilinmektedir. Birçok insan bunları evlerinde ve ilk yardım çantasında aktif kömür tabletleri şeklinde bulundurur. Aktif kömür, bağırsaktaki bakterileri, bakteriyel toksinleri ve fazla suyu bağlayabildiğinden, genellikle ishale karşı kullanılırlar. Aktif kömür, gazları da emdiği için gaza karşı da uygundur.

Aktif kömürlü hangi ürünler var?

En ünlü ürün, bir zamanlar yukarıda bahsedilen aktif kömür tabletiydi. Aktif karbon, tüm teknik uygulama alanlarının yanı sıra son yıllarda gıda ve kozmetik sektörlerinde giderek artan bir şekilde kullanılmaktadır. Aktif kömürün dişleri parlak beyaza batırabilmesi gerektiğinden, simdi simsiyah sakız ve siyah diş macunu var. Ancak burger ruloları, içecekler ve dondurma da aktif kömür ile siyah renktedir ve sadece havalı görünmeli veya tüketiciyi detoksifiye etmelidir.

Saf aktif kömür, toz, peletler, tabletler veya kapsüller halinde mevcuttur. Toz elbette kapsüllere de doldurulur. Tabletler ve kapsüller alınırken, peletler daha çok filtre sistemlerine yöneliktir, toz ise harici uygulamalar için kullanılabilir.

Tablet veya kapsül almalı mıyım?

Tabletler sakaroz (şeker), laktoz, magnezyum stearat vb. gibi gereksiz katkı maddeleri ve tatlandırıcılar içerir . Bu maddeler kapsüller için gerekli değildir. Ayrıca gerekirse kapsülleri açabilir ve ardından aktif kömürü harici uygulamalar, gargaralar veya benzerleri için kullanabilirsiniz.

Aktif kömür detoks yapabilir mi?

Sünger benzeri yapısı nedeniyle aktif karbon, çok çeşitli türlerdeki maddeleri bağlayabilir (adsorbe edebilir). Bu, özellikle bağırsakta faydalıdır, çünkü bu maddeler daha sonra kan dolaşımına girmez, ancak dışkı ile atılabilir. Bununla birlikte, kan dolaşımına bir kez bir zehir girdiğinde, aktif kömür artık yardımcı olamaz. Yani sadece bağırsakta bulunan maddeleri/toksinleri bağlar.

Güçlü detoksifikasyon yetenekleri nedeniyle aktif kömür, ambulans ekipmanlarında bulunan beş panzehirden (“Bremen Listesi”) biridir.

Aktif kömür hangi zehirleri bağlar?

Aktif karbon tüm maddeleri bağlamaz. Adsorpsiyon yetenekleri yalnızca asitler, alkaliler, alkol ve metallerle olan etkinlikleriyle sınırlıdır. Öte yandan, birçok ilacı iyi bağlayabilir ve bu nedenle aşırı doz aldıysanız da çok uygundur. Ayrıca genellikle ağızdan alınan ilaçları ve bitki toksinlerini de bağlar.

Yanlışlıkla zehir aldıysanız (veya aşırı dozda ilaç veya uyuşturucu aldıysanız), hemen zehir kontrol merkezini aramak en iyisidir. Orada hangi panzehirin en iyi olduğunu ve aktif kömür kullanıp kullanmayacağınızı öğrenebilirsiniz.

Aktif karbonun tarihi

1811’de Fransız kimyager Michel Bertrand, aktif kömürün etkilerini göstermek için 5 gram arseniği aktif kömürle birlikte yuttu ve hayatta kaldı.

Bilim adamı Touéry, 1831’de benzer bir fikre sahipti. Fransız Tıp Akademisi’ndeki şüpheci meslektaşlarının önünde profesör, aktif kömürle birlikte büyük miktarda striknin aldı ve hayatta kaldı.

Aktif kömürün detoksifiye edici veya daha ziyade zehirli etkisi en az 200 yıldır bilinmektedir.

Aktif kömür şişkinliğe yardımcı olur mu?

Aktif kömür, gaz için eski bir ev ilacıdır . Çeşitli eski araştırmalar, aktif kömür almanın gaz ve mide kramplarını hafifletebileceğini gösteriyor. Diğer çalışmalar gazla hiçbir başarı göstermemiştir, bu nedenle aktif kömürün etkili olup olmayacağı açık bir şekilde kişiye ve gazın türüne bağlıdır.

Piyasada aktif kömür ve rezeneden yapılan kombine ürünler bulunmaktadır. Rezene , yüzyıllardır gaz ve hazımsızlık için ilk tercih olan denenmiş ve test edilmiş bir şifalı bitkidir. Günde üç kez 2 kapsül veya 500 mg aktif kömür alırsınız.

Aktif kömür ishale karşı yardımcı olur mu?

İshal , aktif kömürün geleneksel kullanımıdır. 2018’de yapılan bir incelemede, aktif kömür ayrıca ishal için potansiyel bir tedavi seçeneği olarak kabul edilir – bakteriyel-toksik olup olmadığına veya irritabl bağırsak sendromu bağlamında meydana gelmesine bakılmaksızın, kömür sadece bakterileri ve toksik maddeleri değil, aynı zamanda bağırsakta aşırı suyu da bağlamaktadır.

Aktif Kömür Akşamdan Kalmaya Yardımcı Olur mu?

Aktif kömür, alkolü iyi bağlayamadığından veya uzun süredir kanda bulunduğundan veya akşamdan kalma durumunda büyük ölçüde parçalandığından ve kişi “acılardan” muzdarip olduğundan, aktif kömür, alkolü bağlayarak akşamdan kalmaya yardımcı olmaz. çoğu inanır. En fazla, alkol parçalandığında oluşan, zaten bağırsakta olan ve kan dolaşımına geri dönmeden önce aktif kömür tarafından bağlanan toksik metabolik parçalanma ürünlerini bağlaması olabilir.

Aktif Kömür Kolesterolü Düşürebilir mi?

1986’da yapılan bir araştırmaya göre, aktif kömür görünüşte (kötü) LDL seviyesini düşürür ve aynı zamanda (iyi) HDL seviyesini arttırır. Bununla birlikte, günde çok yüksek miktarda aktif kömür (dört hafta boyunca günde üç kez 8 g) alan sadece 8 test kişisi vardı. O zamanlar yan etkiler ihmal edilebilir düzeydeydi. Ancak, bu süre zarfında hayati madde seviyesinin de kontrol edilip edilmediği (çünkü aktif kömürün uzun süreli kullanımı vitamin eksikliğine yol açabileceğinden) veya yan etkiler söz konusu olduğunda, sadece sindirim sorunlarının düşünülüp düşünülmediği sorusu ortaya çıkar.

Aktif kömür bağırsak florasını nasıl etkiler?

2001’de yapılan bir in vitro çalışma, aktif kömürün zararlı E. Coli bakterilerini adsorbe ettiğini gösterdi. Aktif karbon, beş dakika içinde maksimum adsorpsiyona ulaştı. Normal, yani sağlıklı bağırsak florası ile ilgili olarak, aktif kömür sadece düşük bir bağlama kapasitesi gösterdi. Ancak insanlarda nasıl davrandığı henüz bilinmiyor çünkü bu konuda henüz bir çalışma yok.

Aktif kömür vitaminleri de bağlayabilir mi?

2007’de yapılan bir araştırma, aktif kömürün, vitamin açısından zengin bir meyve suyu ile aynı zamanda alındığında, C vitamini ve B1, B3, B6 ve biotin vitaminlerinde güçlü ama aynı zamanda doza bağlı bir azalmaya yol açtığını gösterdi.

Aktif kömür aynı zamanda yararlı maddeleri (vitaminler gibi) kendisine (daha az mineraller) de bağlayabilir, ki bu elbette uzun vadede arzu edilmez, bu yüzden sadece bozuk bir şey yediyseniz aktif kömür tüketmek daha iyidir. Yanlışlıkla çok fazla yemek yiyorsunuz Bir doz ilaç aldınız, mide-bağırsak enfeksiyonu geçirdiniz veya şişkinliğiniz var.

Bu nedenle aktif kömürü profilaktik olarak veya iyi bir sebep yoksa günlük olarak almayın.

Aktif karbon neden kolanın rengini bozar?

Bir bardak kolaya daha büyük miktarda aktif kömür koyarsanız, içeceğin rengi değişecektir, bunun nedeni aktif kömürün koladaki renkleri kendisine bağlaması ve böylece sadece az çok tatsız berrak bir sıvı kalmasıdır. Aktif karbonun asitleri iyi bağlamamasından dolayı sadece hafif asidik bir not tutulur.

Bu nedenle, yanlışlıkla bir şişe hidroklorik asitten bir yudum aldıysanız, aktif kömür doğru panzehir değildir. Bu durumda asidi seyreltmek için bol su içmek ve ideal olarak acil servise başvurmak daha önemlidir.

Aktif kömür dişleri beyazlatır mı? 

Aktif kömürün bakteri ve zehir bağlama özelliği elbette ağız ve diş bölgesinde de faydalı olabilir ve buradaki çürük bakterilerini ve diğer kalıntıları bağlayabilir. Bununla birlikte, diş macununda aktif kömür kullanımı, aksi halde iyi ağız ve diş bakımından çok daha yararlı olmamalıdır.

Aktif kömürün toz kıvamı nedeniyle aşındırıcı etkisi de olabilir, bu da – beyaz dişler vaat eden birçok diş macunu gibi – bir tür zımpara etkisine sahip olduğu ve diş minesine zarar verebileceği anlamına gelir.

Dilerseniz ara sıra ağzınızı aktif kömürle çalkalayabilir veya parmağınızla dikkatlice dişlerinize uygulayabilir, biraz bekletip tekrar durulayabilirsiniz. Bununla birlikte, diğer yüksek kaliteli diş bakımının yerini almaz. B. Yağ çekme , diş ipi kullanımı, ksilitol durulamaları ve tabii ki aşındırıcı etkisi olmayan doğal diş macunu ile fırçalama.

Aktif kömürü ne zaman ve ne kadar süreyle almak daha iyidir?

Akut tüketilen bir zehri aktif kömür ile detoksifiye etmek istiyorsanız, ilk doz – zehre bağlı olarak – ilk saat içinde, maksimum dört saat sonra alınmalıdır.

İshal, akşamdan kalma veya şişkinlik gibi şikayetlerde bir ila üç gün süreyle kömür alınır. Aktif kömür bu nedenle düzenli veya kalıcı olarak alınmaz ve ayrıca profilaktik olarak da alınmaz.

Aktif karbonu nasıl dozlarsınız?

Doz, uygulama alanına bağlıdır. Gazla mücadele etmek istiyorsanız, günde birkaç kez küçük miktarlarda (örneğin günde 3 kez 500 mg) aktif kömür alırsınız. Akut ishal ise, aktif kömür prospektüsünde açıklandığı gibi, genellikle günde birkaç doz alınır.

Normal kömür tabletlerinin paket broşüründe, ishal için günde 3 ila 4 kez 2 ila 4 tablet önerilir (çocuklar yarısını alır). Akut zehirlenme durumunda, tablet sayısı tereddüt etmeden 50’ye çıkarılabilir.

Unutma! Aktif kömür her zaman yeterli su ile alınmalıdır.

Akut zehirlenme durumunda ise geleneksel tıp genellikle sadece tek bir çok yüksek doz verir, örn. B. 50 ila 100 g (karşılık gelen sıvı miktarıyla!). Bununla birlikte, kalan partikülleri bağlamak için takip eden saatlerde ek dozlar da alabilirsiniz (örneğin her 2 ila 4 saatte bir 25 ila 50 g), bu özellikle bazı epilepsi veya epilepsilerde aşırı doz alırsanız özellikle yararlıdır Anestezi aldı.BİR ZEI GE

Çocuklara ilk dozda vücut ağırlığının kilogramı başına 1 ila 2 g aktif kömür verilir, daha sonra her 2 ila 4 saatte bir vücut ağırlığının kilogramı başına 0,25 ila 0,5 g.

Klinikte bile, aktif karbon içeceği, geçmişte olağan olan gastrik lavajın veya indüklenen kusmanın yerini alır. Bazı durumlarda , bağlı toksinlerin vücudu olabildiğince çabuk terk edebilmesi için aktif kömürün uygulanmasından 30 ila 60 dakika sonra bir salin müshil (örneğin Glauber tuzu ) alınması veya verilmesi tavsiye edilir .

Aktif kömür yaralarda harici olarak kullanılabilir mi?

Aktif kömür, yara örtüsü için harici olarak da kullanılabilir. Daha sonra yaralardan kaçan bakterileri, doku sıvısını, ölü doku parçacıklarını ve kokuları alır. Bu amaçla, bakterileri öldürmek için aktif karbon çekirdekli ve genellikle gümüş içeren hazır yara örtüleri vardır.

Küçük yaralar veya böcek ısırıkları için, biraz su ile karıştırılarak hamur haline getirilmiş, uygulanan ve z’den sonra hala nemli olan şifalı toprak, bentonit veya zeolit ​​kullanmak daha iyidir. B. 20 dakika boyunca tekrar yıkanır.

Aktif kömür buzdolabındaki kokuları emebilir mi?

Buzdolabına aktif kömür tozu içeren bir kase koyarsanız, her zaman güzel ve taze kokar. Kötü kokular emilir.

Aktif kömür de ilaçları emer mi?

Aktif kömür ile ilaçların aynı anda alınması, aktif kömür, 1988’den bu çalışmada da gösterildiği gibi, ilacın aktif bileşenlerini adsorbe ettiğinden, ilacın etkinliğini önemli ölçüde azaltacaktır.

Birkaç saatlik (en az dört) bir zaman aralığı gözlemlenmeli veya doktorla tartışılmalıdır.

Aktif kömürün yan etkileri olabilir mi?

Prensip olarak, aktif kömürün kısa süreli kullanım için güvenli olduğu kabul edilir, ancak burada da nadir durumlarda, aşağıdaki gibi yan etkiler ortaya çıkabilir. B.

  1. karın ağrısı
  2. ishal
  3. kabızlık
  4. Kusmak

Ek olarak, daha önce de belirtildiği gibi, etkinliklerini bozabileceğinden aktif kömür ilaçla birlikte alınmamalıdır. Bu aynı zamanda doğum kontrol hapı için de geçerlidir.

Aktif kömürün uzun süreli kullanımı vitamin eksikliğine yol açabilir. Doktorunuza danışmadan asla aktif kömür kullanmamanız tavsiye edilir. Ayrıca her aktif kömür insan sağlığı için kullanılan aktif kömür de değildir.

İbrahim Fındık

Loading