13/06/2022

Sağlıklı bağırsak florası

ile nefeshamburg

Bağırsak florası (mikrobiyota da denir) sindirimimizde ve bağışıklık sistemimizin sağlıklı işleyişinde çok önemli bir rol oynar. Neden bu kadar önemli ve antibiyotikler veya hastalıklarla dengesi bozulduğunda nasıl yeniden inşa edileceği bu kişideki bağırsak florası tahribatının şiddetine ve ne zamandan beri var olduğuyla ilgilidir. Ama ortalama 1 ila 6 ay sürmektedir.

Kısaca bağırsak florasını niçin bu kadar önemlidir? 

  • Bağırsak florasının sindirimimiz ve bağışıklık sistemimizin işlevi üzerinde önemli bir etkisi vardır.  
  • Bozulmuş bir bağırsak florası, sindirim sorunlarına, karın ağrısına, enfeksiyonlara karşı duyarlılığın artmasına, ayrıca cilt sorunlarına, alerjilere veya psikolojik sorunlara yol açabilir. 
  • Bağırsak florasının bozulmasının nedenleri arasında antibiyotikler, hastalıklar , stres veya yanlış beslenme gibi ilaçlar yer alabilir . 

Bozulan bağırsak florasını tekrar dengeye getirmek için bağırsak temizliği faydalı olabilir . Burada bağırsak florası özel olarak seçilmiş mikrobiyolojik müstahzarlar (ayrıca: mikrobiyotikler) ile oluşturulmuştur. 

Bağırsak florası: aslında nedir?

Kesin olarak söylemek gerekirse, “bağırsak florası” bir flora (bitki dünyası) değildir, çünkü insan bağırsağındaki tüm bakterilerin tamamını ifade eder. Bu nedenle artık uzman çevrelerde bağırsak mikrobiyomu veya mikrobiyota olarak da adlandırılmaktadır. Bağırsak florasının en büyük kısmı yani %99’u insan kalın bağırsağında bulunur. Trilyonlarca bakterinin buralarda dolaştığı söyleniyor, bu da dünyadaki insanlardan yaklaşık 5000 kat daha fazla bakteriye tekabül ediyor. 1,2 İnce bağırsakta hâlâ çok sayıda bakteri var, ancak kalın bağırsaktakinden daha az. Sadece midede koşullar o kadar elverişsizdir ki burada sadece birkaç bakteri rahat hisseder. Ancak mide de steril değildir.

Bağırsak florası neden önemlidir?

1. Sindirim: Enzimlerin yardımıyla, bağırsak florasındaki bakteriler, çoğunlukla sindirilmeyen gıda bileşenlerini, gıdalardan hayati besin maddelerini uygun şekilde emebileceğimiz ve kullanabileceğimiz şekilde parçalar ve işler. Sorunsuz sindirim ancak bağırsak florasının bileşimi sağlıklıysa garanti edilebilir. 3.4

Sözde bağırsak bariyeri, bir fedai gibi, hangi maddelerin kana girmesine izin verilip hangilerinin verilmeyeceğine karar verir. Yabancı maddeler (örneğin toksinler, yabancı maddeler) ve patojenler doğal olarak reddedilir. Bağırsak florası bozulursa, bu bağırsak bariyeri bazen artık düzgün çalışmaz – buna “sızdıran bağırsak”, geçirgen bir bağırsak denir – bu, normalde reddedilecek olan maddelerin vücuda girebileceği anlamına gelir. Sonuç, inflamatuar reaksiyonlar ve ikincil hastalıklar olabilir. 5 

2. Bağışıklık sistemi: Bağırsak floramız, istilacı bakteri, virüs, mantar ve çevresel toksinlere karşı büyük bir koruyucu kalkanın parçasıdır – bağışıklık sistemimizin %80’inin bağırsakta yer aldığı söylenir. 6 Bağırsak floramız bozulursa (disbiyoz da denir), saman nezlesi gibi alerjilere, romatizma gibi iltihapla ilgili hastalıklara ve gaz, ishal veya kabızlık gibi mide-bağırsak sorunlarına daha duyarlı hale geliriz. Akne ve nörodermatit gibi cilt sorunları da saldırıya uğramış bir bağırsak mukozasının sonucu olabilir. Vücudumuzun savunması ve bağışıklık sisteminin sağlıklı çalışması da bağırsak floramızın durumuna bağlıdır.  

3. Akıl sağlığı: Bilimsel araştırmalar, depresyon ve bozulmuş bağırsak florası gibi nörolojik ve akıl hastalıkları arasında bir bağlantı olduğunu göstermektedir. Artık bağırsakların ve merkezi sinir sisteminin (beynin) sözde bağırsak-beyin ekseni aracılığıyla sürekli iletişim halinde olduğunu biliyoruz. Ruh hali ayrıca bağırsak florasının durumundan da etkilenebilmelidir. 7,8 Bağırsak-beyin ekseniyle ilgili araştırmalar henüz çok genç – daha fazla ilerlemek heyecan verici olmaya devam edecek. 

Rahatsız bağırsak florası: nedenleri ve riskleri

Antibiyotikler, stres ve çok fazla işlenmiş gıda içeren kötü beslenme gibi ilaçlar, uzun vadede bağırsak florasına zarar verir. Sorun: Bağırsak florasının dengesi bozulursa, aşağı doğru tehlikeli bir sarmal başlarsınız, çünkü zayıflamış bağışıklık sistemi patolojik patojenleri kolaylaştırır.

Rahatsız bağırsak florası : belirtileri

Bozulmuş bir bağırsak florası tedavi edilmezse, bu, kronik hastalıklara dönüşebilecek uzun vadeli sorunlara yol açabilir. Bozulmuş bir bağırsak florasının belirtileri 9’u içerir :

  • Kabızlık, ishal ve gaz ve şişkinlik gibi bağırsak sorunları
  • huzursuz bağırsak sendromu
  • Gıda intoleransları ve alerjiler
  • enfeksiyona yatkınlık
  • romatizmal hastalıklar
  • Zihinsel hastalık
  • cilt hastalıkları
  • mantar hastalıkları
  • sürekli yorgunluk

Antibiyotiklerden sonra bağırsak florasını oluşturmak zorunda mısınız?

Antibiyotikler ayrıca sağlıklı bağırsak florasını azaltır ve böylece bağışıklık sisteminin zayıflamasını, ishali ve direnci arttırır.

İlaç aldıktan sonra ishal, mide bulantısı, karın krampları veya diğer bağırsak sorunları gibi belirtiler olmasa bile erken dönemde kendimizin aktif hale gelmesi ve bağırsak florasını güçlendirmemiz bağırsak bariyerimizin ve bağışıklık sistemimizin yararınadır. Aynısı, irritabl bağırsak sendromu ve nörodermatit gibi hastalıkla ilişkili disbiyozlar varsa elbette geçerlidir. Bunun amacı, bağırsak florasını uzun vadede kendini yeniden düzene sokabilecek şekilde yeniden oluşturmaktır. Bağırsak florasının yeniden yapılandırılması, kişinin şikayetlerinin belirlenip en uygun ürünlerin kullanımı ve seçilen detoks yöntemleriyle mümkündür. Bunun için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Antibiyotik ve hastalık sonrası sağlıklı bağırsak florasına yolculuk

1. Bağırsak temizliği

Bağırsak temizliği üç adımda gerçekleşir ve evde de yapılabilir: 

  • Sindirim yollarında ki zararlı mikroorganizmalardan arındırma (Mantar ve zararlı bakteriler) 
  • Mineral toprakla ve elementlerle detoksifikasyon ve ağırmetallerden arındırma
  • Tekrar sağlıklı bağırsak mukoza ve florasını oluşturma

Evde kendiniz yapmak istiyorsanız, ev ilaçları veya homeopatik ilaçları kullanmadan önce bir doktor, eczacı veya tıp dışı bir pratisyen hekimden veya bu konuda deneyimli bir uzmandan bireysel tavsiye almalısınız. Bu özellikle mevcut intoleranslar, önceki hastalıklar ve ilaç kullanımı için geçerlidir (buna doğum kontrol hapı da dahildir). Yaşamın ilgili evresi (çocuklar / yaşlılar) da dikkate alınmalıdır.

2. Beslenme yoluyla bağırsak florasını oluşturun 

Doğru beslenme ile doğal olarak bağırsak florasını nasıl oluşturabilirsiniz?

  • Bağırsak ve sakinleri  lifi sever . Bakteriler ( prebiyotikler ) için besin görevi görürler ve doğal olarak bağırsak hareketini uyarırlar. Lif bakımından zengin besinler, örneğin keten tohumu ve karnıyarıkotu, mercimek gibi baklagiller ve tam tahıl ürünleridir. Sebzeler de sağlıklı lif bakımından yüksektir. Meyve de çok şeker (fruktoz) içerir ve bu nedenle sadece ölçülü olarak tüketilmelidir. Aksi halde fazla fruktoz tüketiminden tekrar mantar ve bakteri oluşumuna destek verebilirsiniz.  
  • Dirençli nişasta , bağırsak bakterileri için başka bir tedavidir. Bu, örneğin haşlanmış ve soğutulmuş patateslerde bulunur. Deneyimler, patatesleri bir gün önceden pişirmenin, soğumaya bırakmanın ve ertesi gün yemeye hazır olmaları için bir gece buzdolabında saklamanın en iyisi olduğunu göstermiştir. Örneğin, keten tohumu yağı ve doğal yoğurtlu bir patates salatası lezzetlidir ve sindirimi kolaydır. Dirençli nişasta neden bu kadar iyi? Bu modifiye edilmiş nişasta formu sindirilemez ve kalın bağırsakta “bakteriyel gıda” olarak son bulur. Ayrıca soğuk patatesler, sıcak olanlardan daha az karbonhidrat içerir. 
  • Bağırsak sağlığı söz konusu olduğunda, daha az genellikle daha fazladır . Yemekten sonra kendinizi tok hissetmelisiniz, ancak aşırı doymamalısınız. Yemekten sonra bir sindirim schnapps için can atıyorsanız, bilirsiniz: bu çok fazlaydı. Gastrointestinal sistemi gereksiz yere tahriş eden yiyecek ve içeceklerden kaçınılmalıdır – buna çok sıcak, çok soğuk, çok baharatlı yiyecekler ve midede kelimenin tam anlamıyla ağır olan çok yağlı yiyecekler dahildir. Çok fazla kahve, alkol ve şeker içeren her şeyden, alkolsüz içecekler de dahil olmak üzere, bağırsaklar için de kaçınılmalıdır. Yiyecekler mümkün olduğunca taze ve doğal olmalıdır; Hazır yemek gibi endüstriyel olarak işlenmiş gıdalardan prensipte kaçınılmalıdır.  
  • Sadece NE yediğimiz değil, NASIL yediğimiz de önemlidir . Televizyon karşısında midesini bulandırarak yemek yemek, ekransız bir masaya oturmak ve her lokmanın tadını çıkarmak yerine, bilinçli yemek yemek büyük bir fark yaratıyor. Yeterli çiğneme de sindirim sürecini destekler – çünkü sindirim süreci ezme ve “salyalama” ile başlar. 
  • Bir “profesyonel”, yüksek kaliteli probiyotik gıdalar alır . Çünkü probiyotik bakteriler birçok fermente gıdada da bulunabilir. Bakteriler, gıda işlemede bir fermantasyon süreci olan fermantasyon için gerekli olduğundan. Fermente gıdalar örneğin taze lahana turşusu, doğal yoğurt, kefir, miso, kombucha veya Kore yemeği kimchi’dir. Yani birçok probiyotik gıda var, ancak hepsi aynı yüksek kalitede değil. Sağlığa etkisi olması için bu besinlerin uzun vadede tüketilmesi ve konserve olarak satın alınmaması gerekir.

3 . Spor ve meditasyon ile bağırsak florasını yeniden oluşturun

Stres sindirim sistemimiz için zehirdir. İnsanların “Bu midemi bulandırıyor” demesi boşuna değil. Yürüyüş veya koşu, yoga, gevşeme egzersizleri ve meditasyon gibi temiz havada egzersiz yapmak yardımcı olabilir. Çünkü mide-bağırsak sistemimiz sadece kendimizi dengeli hissettiğimizde çalışır.

4 . Bağırsak florasını oluşturun : hazırlıklar

Laktik asit bakterileri (örneğin Lactobacillus ) gibi belirli canlı mikroorganizmalar , yeterli miktarlarda uygulandıklarında insanlara sağlık yararları sağlayan probiyotikler olarak adlandırılır. Yetişkin insanların bağırsak florası çok sayıda farklı bakteri tarafından doldurulur. Canlı mikroorganizmalara sahip probiyotikler, ancak insan durumu için doğru miktarda ve kalitede doğru bakteri suşları ayrı ayrı seçilirse etkilidir.

Probiyotik seçerken hangi kalite kriterleri göz önünde bulundurulmalıdır ? 

  • Mevcut disbiyoz hastalığı için en iyi araştırılmış bakteri suşları 
  • Yayınlanmış klinik çalışmalarla kanıtlanmış etki 
  • Mikroorganizmaların mide asidi ve safraya karşı hayatta kalabilmeleri 
  • Bağırsakta yüksek kolonizasyon ve üreme yeteneği 
  • Garantili dayanıklılık ve kararlılık 

İlaç veya hastalıktan sonra bağırsak florasını yeniden inşa etmek için burada bahsedilen ev ilaçları ve beslenmeye ek olarak , eczaneden toz veya kapsül olarak seçilmiş mikrobiyolojik preparatlar da vardır. 

Antibiyotik alırken bağırsaklar ve bağışıklık sistemi desteklenmelidir. Bu sayede bağırsak florası erken dönemde güçlendirilebilir, istenmeyen etkiler daha az görülür ve bağırsaklar ve bağışıklık sistemi çok daha çabuk iyileşir. Ancak antibiyotik tedavisinden sonra veya diğer etkilerden kaynaklanan bir disbiyoz durumunda bile, bağırsak rehabilitasyonu yoluyla yine de iyi olabilirsiniz.

seçilmiş 10 bakteri türünden antibiyotik alırken ve aldıktan sonra fayda sağlar.. Çünkü destek olmadan bağırsak florasının antibiyotik almanın etkilerinden kurtulması 12 ay veya daha uzun sürebilir. Bağırsak temizliğinin bir parçası olarak bağırsak floranızı yeniden oluşturmak istiyorsanız, doğru müstahzarları seçmek önemlidir. Sağlıklı insan bağırsağında da doğal olarak bulunan oldukça aktif bağırsak bakterileri, bağırsak bariyerinin üç seviyesinde de etki gösterir: bağırsak florası, bağırsak mukozası ve bağırsakla ilişkili bağışıklık sistemidir.

Bağırsaklarınızı tekrar sağlıklı hale getirmek istiyorsanız bizimle iletişime geçmenizi ve ürünlerimizi kullanmanızı tavsiye ederiz.

Loading