24/11/2021

Tetik noktalar ve baş ağrıları / migren

ile nefeshamburg

Tetik noktalar ve baş ağrıları

Genel olarak

Boyun, omuz ve baş bölgesindeki kaslardaki tetik noktalar, tekrarlayan ve zaman zaman kalıcı migren baş ağrılarına neden olabilir.

Uzmanlar, tetik noktalarından gelen uzun süreli ağrının merkezi sinir sistemini hassaslaştırdığını ve ağrı ataklarının daha hızlı ve daha sık tetiklendiğini bulmuşlardır.

Tetik noktaları ve gerilim baş ağrıları arasındaki bağlantının kesin mekanizması henüz netlik kazanmamış olsa da, tıbbi araştırmaların gelecekte yeni bilgiler getireceğini umuyoruz.

Yakın tarihli bir çalışmada (Calandre), migrenlerin %94’ünde tetik noktalar bulundu. Bireysel migren tetik noktalarının sayısı 0 ile 14 arasında değişmekte olup, hem migren ataklarının sıklığı hem de semptomların süresi ile ilişkili bulunmuştur.

Bulunan toplam tetik noktalarının yaklaşık %75’i temporal ve/veya suboksipital alanlarda (obliquus capitis) bulundu.

nedenler

Kas gerginliğinin ortaya çıkmasının birçok nedeni vardır. Günlük yaşamda kötü duruş, öne eğik duruşta çalışma, PC aktiviteleri, monoton çalışma, stres, depresif ruh hali kas liflerinin kısalmasına neden olabilir. Uyku sırasında başın rahatsız edici bir pozisyonu da uyanırken migren benzeri baş ağrılarına neden olabilir.

terapi

Diğer olası nedenler nörolojik ve iç bakış açısından dışlanırsa, tetik nokta akupunkturu yapılabilir.

Bu noktalar basınca çok duyarlıdır ve 10 saniyeden fazla baskı uygularsanız baş ağrısını şiddetlendirebilir.

Deaktivasyon, akupunktur iğneleri kullanılarak gerçekleştirilir. Alternatif olarak, az miktarda kortizonlu / kortizonsuz bir lokal anestezik infiltre edilebilir.

Tedavi edilen kaslar daha sonra osteopatik teknikler kullanılarak manuel terapi ile gerilir.

Ağrının çok inatçı olması durumunda infüzyon tedavisi de uygulanmaktadır.

Komplikasyonlar / yan etkiler

Bunlar son derece nadirdir. Tedavisi tetik noktalarının rahatsız edici ya da biraz daha acı.

Tedaviden sonra, en fazla 3 gün sonra, birkaç saat sonra kaybolan kas ağrıları hissedersiniz.

Önlemek

Önleyici bir önlem olarak, servikal omurgayı harekete geçirmek ve işyerinde ergonomiyi kontrol etmek için şirkette alışılmış olan molalar kullanılmalıdır. Egzersiz, yoga veya pilates şiddetle tavsiye edilir. Uzun süre cep telefonu kullanmak veya internette uzun süre gezinmek gibi modern alışkanlıklardan kaçınılmalıdır.

Profesyonel yardım

Baş ağrılarınız ve migreniniz sık sık tekrarlanıyorsa ve bunun tek sebebinin tetik noktası olmadığını da bilmekte yarar var. Tam teşhis ve tedavi için bizi aramanız ve randevu talep etmeniz yeterli olacaktır.

Loading