30/11/2021

MULTİPL SKLEROZ İÇİN AYURVEDA TEDAVİSİ

ile nefeshamburg

Multipl skleroz, beyin ve omurilikteki sinir hücrelerinin yalıtkan kılıflarının hasar gördüğü demiyelinizan bir hastalıktır. Bu hasar, sinir sisteminin bölümlerinin iletişim kurma yeteneğini bozar ve fiziksel, zihinsel ve bazen psikiyatrik sorunlar dahil olmak üzere bir dizi belirti ve semptomla sonuçlanır. Multipl skleroz için Ayurveda tedavisi , hastayla ilgili tüm yönleri dikkate alır. Sinir sistemine yeniden enerji verecek ve kişiyi eskisi gibi güçlendirecektir.

Multipl skleroz adı, beyaz cevherdeki skarları/plakları ifade eder. Bu lezyonlardaki miyelin kaybı, hangi sinyallerin kesintiye uğradığına bağlı olarak geniş ölçüde değişen bazı semptomlara neden olur. Miyelin kaybolduğunda, nöronlar artık elektrik sinyallerini etkili bir şekilde iletemezler. Buna karşılık, uzuvlarda, yüz kaslarında, konuşmada ve benzeri problemlerde kontrol kaybına neden olur.

Bu otoimmün sağlık sorunu merkezi sinir sistemini etkiler. Temel olarak, beyin ve omurilik. Buna karşılık, sinir uyarılarının iletişiminde bozulmaya neden olur. Hasta uzuvlarını kontrol edemez. Sonrasında yüz felci, görme bozukluğu, kısmi felç veya tüm vücut felçleri ve buna benzer rahatsızlıklar ortaya çıkar. 

Multipl Sklerozun Nedenleri

Kalıtım, enfeksiyon, sigara, alkol tüketimi, çevresel faktörler ve zihinsel stres gibi çeşitli faktörler multipl skleroz gelişimine yol açar. Faktörler, hastalık durumuna yol açan sinir işlevselliğinin değişmesine neden olabilir. Multipl skleroz için ayurveda tedavisine karar vermeden önce hastanın fiziksel ve psikolojik koşullarının ayrıntılı bir çalışması gereklidir .

Multipl Skleroz, farklı koşulların birleşik etkisi olarak ortaya çıkabilir. Ayurveda, bu tıbbi duruma Pitta ve Kapha doshalarının neden olduğuna inanır. Pitta dosha, miyelin zarlarını olumsuz etkileyebilir . Multipl Skleroz, Ayurveda’da Kapha Roga olarak adlandırılır. Multipl Skleroz için ayurvedik tedavi Bu gözleme dayanmaktadır.

Uygun olmayan sindirim, sindirilmemiş yiyeceklerin veya Ama’nın vücutta birikmiş doshas veya toksinlerle karıştırılmasına yol açabilir. Hastanın durumu, vücutta toplanan karışımın miktarına bağlı olacaktır. Bu nedenle, Multipl Skleroz için ayurveda tedavisinin süresi , vücuttaki toksinlerin şiddetine bağlı olacaktır.

Multipl Skleroz Belirtileri

Bununla ilişkili semptomları keskin bir şekilde gözlemleyerek multipl sklerozu tanımlayabilirsiniz. Bununla birlikte, semptomların kesin nedenini doğrulamak için bir doktora danışmalısınız. Multipl sklerozu gösteren yaygın semptomlardan birkaçı aşağıdakileri içerir:

  • Zayıflık ve yorgunluk – Kesin bir sebep olmaksızın halsizlik ve yorgunluk hissedebilir ve hareket etmekte zorluk çekebilirsiniz.
  • Konuşma sorunları – Hasta kelimeleri telaffuz etmekte zorluk çekecektir. Kelimeler netlik ve güçten yoksun olacak
  • Yutma güçlüğü – Sinir sistemi ile ilgili problemler kişinin besinleri yutma kabiliyetini etkileyecektir.
  • Denge kaybı – Ayakta durma ve yürüme zorluğu. Kişi farkına bile varmadan düşebilir.
  • Sinir ağrısı ve kaslarda güçsüzlük – Multipl Skleroz sinir sistemini olumsuz etkilediği için hastada sinir ağrısı ve kaslarda güçsüzlük olur.
  • İdrar kaçırma – Kişi idrara çıkma kontrolünü kaybeder.
  • Kabızlık – Kabızlık da MS belirtilerinden biridir.
  • Tekrarlayan yüz felci – Yüz kaslarının bir kısmında ani kontrol kaybı tekrarlayabilir.

Sinirler- Omurilik Yaralanması için Ayurveda Tedavisi

Ayurveda’da multipl skleroz “Avrutha/avarana vata” ile ilişkilendirilebilir. Ayurveda Shabdakosha’da “Avarana” Avarodha, Gatinirodha olarak tanımlanır, yani Vata’nın normal gati’sine engel veya direnç veya sürtünme. Dolayısıyla “Avarana” kelimesi Achadana (örtü), Avaruddhagati (engellenmiş hareket), Sanga (engellenmiş), Peedhana, Akriya (işlev kaybı veya hareketsiz), Pracchadana (durgunluk) olarak anlaşılabilir. Biz doğanın bir parçasıyız ve vücudumuzun doğayla olan dengesini yeniden kurmak, sağlık sorunlarını iyileştirmenin en iyi yoludur.

Ayurveda’da multipl sklerozun temel nedeni bir vücut enerji bozukluğudur. Temel prensipler veya dosha değiştirildiğinde veya değiştirildiğinde çeşitli semptomlara neden olur. Vücut sistem dengesi kaybolduğunda, uygunsuz sindirime ve vücutta toksinlerin oluşmasına ve birikmesine neden olabilir. Biriken toksinler vücudun küçük kanallarında tıkanmaya neden olarak vücut enerjilerinin hareketini engelleyerek nöromüsküler rahatsızlıklara neden olur. Tedavi edilmezse bu tıkanıklıklar ölümcül olabilir ve sinir ve dokularda kalıcı hasara neden olabilir.

Multipl Skleroz için Langhana tedavisi Ayurveda Tedavisi , ama ve pitta/ Kapha doshalarının birikimini ortadan kaldırmaya odaklanır. Multipl Skleroz için Ayurvedik tedavi ayrıca Panchakarma’nın arındırıcı yöntemlerini de içerir . Alternatif olarak, hastalığı iyileştirmek için Şamana terapisi daha uzun süre kullanılır. Tedavi şekline ve seyrine hastanın fiziki durumu, sağlık öyküsü ve benzeri hususlara göre karar verilir. Ayurveda doktoru tedaviyi yalnızca hastanın kapsamlı bir muayenesinden sonra planlayacaktır.  

Şamana tedavisi genellikle sadece zayıf veya genç hastalar için reçete edilir. Tedavinin en az 3-4 yıl süreyle yapılması gerekebilir. Bu, diyet düzenlemeleri, yaşam tarzı kontrolü ve vücutta doshaların toplanmasını önlemek için özel talimatlardan oluşur. Problem, multipl skleroz için ayurvedik tedavi ile kökünden çözülecektir . Ayurveda tedavisinde sadece bitkisel yağlar ve ilaçlar kullanılır. Bu nedenle kişinin vücuduna zarar verebilecek herhangi bir yan etki olasılığını ortadan kaldırır.   

Dİğer Alternatif Tıp tedavi yöntemleri

Olumlu davranış. Olumlu bir bakış açısı durumunuzu iyileştiremez, ancak stresinizi azaltabilir ve daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir .

Egzersiz yapın. Tai chi ve yoga gibi bazı türler stresi azaltabilir , rahatlamanıza yardımcıolabilirve enerjinizi, dengenizi ve esnekliğinizi artırabilir. Herhangi bir fitness programında olduğu gibi, başlamadan önce doktorunuza danışın.

Gıda. MS’li kişilerin doğru miktarda besleyici gıdaları yemeleri önemlidir . Doktorunuza ne tür bir diyetin sizin için uygun olduğunu sorun.

Masaj. MS’li birçok kişi, rahatlamalarına ve stres ve depresyonu azaltmalarına yardımcı olmak için düzenli masaj terapisi alır . Masajın hastalığın seyrini değiştirdiğine dair bir kanıt yoktur. MS hastalarının masaj yaptırmaları genellikle güvenlidir, ancak osteoporozunuz varsa terapistinize söylemelisiniz.

Akupunktur. Bazı insanlar, vücudun belirli noktalarına iğneler yerleştiren bir uygulama olan akupunkturun ağrı , kas spazmları veya mesane kontrol sorunları gibi semptomları hafiflettiğini bildirmektedir . Ancak bilimsel çalışmalar, MS’li kişilerde işe yaradığını kesin olarak bulamadı.

Çuha çiçeği yağı (linoleik asit). Linoleik asidi ayçiçeği tohumu ve aspir yağında bulabilirsiniz. Ek olarak almanın MS semptomlarını biraz iyileştirebileceğine dair bazı kanıtlar vardır.

Esrar. MS’li bazı kişiler, sigara içmenin veya onu yutmanın kas spazmlarını ve MS ile ilgili diğer semptomları hafifletmeye yardımcı olduğunu söylüyor . Ancak bilim adamları, nasıl çalıştığı ve kimin kullanması gerektiği konusunda net değil. Tıbbi esrarın yasal olduğu bir eyalette yaşıyorsanız , doktorunuza danışın.

Darbeli elektromanyetik alan tedavisi (PEMF). Yakın zamanda yapılan bir çalışma, vücuttan geçen manyetik alanların MS ile “iğneler ve iğneler” hissine yardımcı olabileceğini gösteriyor.

Zihin-beden teknikleri. Bu hareketli içerebilir meditasyon yoga veya tai chi gibi teknikler egzersiz fikrinizi sakinleştirici ederken vücudunuzu. Görüntü, hipnoz, gevşeme ve biyolojik geri bildirim gibi diğerleri, daha çok sakinleştirmeye veya yarış düşüncelerini yeniden yönlendirmeye odaklanır. Bazı insanlarda bu tekniklerin yorgunluk, depresyon ve idrar kaçırma gibi MS semptomlarına yardımcı olduğu görülüyor .

Refleksoloji. Burada, refleksolog olarak adlandırılan eğitimli bir terapist, ayak tabanlarınıza veya bazen ellerinize hafif bir baskı uygular. Buradaki fikir, ayaklarınızdaki farklı noktaların organlarınız da dahil olmak üzere farklı bölgelere veya vücudunuza bağlanması ve basıncın semptomları iyileştirebilmesidir. Araştırma sağlam değil, ancak MS’li birçok kişi refleksolojinin ağrı ve yorgunluğu azaltmaya yardımcı olduğunu ve ruh halini iyileştirdiğini bildiriyor.

Soğutma tedavisi. Isı, multipl skleroz ile ortaya çıkan inceltilmiş, hasarlı miyelin kılıflarının etkilerini kötüleştirebilir . Sonuç olarak, sıcak olduğunuzda sinir sinyalleri o kadar hızlı hareket etmeyebilir ve bu da yorgunluk, zayıf kaslar ve görme sorunları gibi MS semptomlarının kötüleşmesine neden olabilir . Egzersiz, ateş ve hatta bir fincan sıcak kahve , MS’li bazı kişilerde artan sinir etkilerini hissetmek için yeterli olabilir. Soğutma tedavisi, vücut ısısını düşürmenin her türlü yolunu içerebilir:

  • Bol sıvı tüketmek
  • Sıcaktan kaçınmak ve gölge aramak
  • Havuza daldırın veya bahçe hortumundan püskürtün
  • Sizi güneşten koruyan bir şemsiye
  • Boynuna buzlu bir havlu

Ek olarak, donmuş jeller ve vücudunuzu soğutmaya yardımcı olabilecek diğer malzemelerle doldurulmuş özel yelekler, yakalar ve bilek bantları vardır. Bu araçların çoğu, Amerika Multipl Skleroz Derneği gibi kuruluşlardan ücretsiz olarak temin edilebilir. Ancak bir doktor reçetesi gerektirebilirler ve bunları nasıl güvenli ve etkili bir şekilde kullanacağınız konusunda doktorunuzla konuşmanız önemlidir.



Loading