28/01/2022

Göbek deliği Terapisi (Pechoti)

ile nefeshamburg

Ayurveda geleneğinin bir tedavi yöntemi olan pechoti yöntemi.

Pechoti yöntemi olarak da bilinen göbek tedavisi, vücuttaki çeşitli rahatsızlıkları beslemek, detoksifiye etmek ve tedavi etmek için göbek boşluğunda ılık yağ biriktirmeyi içeren çok eski bir ayurveda uygulamasıdır. Göbek deliğinin merkezinin fiziksel ve ruhsal önemi vardır. Bir zamanlar yaşamı sürdüren kordona açılan bir kapı olan göbek deliği (göbek), göbek deliğinde bulunan 72.000 damarın odak noktasıdır. Basit bir masaj yağı hareketi, hastalıkları önlemeye ve vücudun düzgün işleyişini sürdürmeye yardımcı olan bu sinirleri uyarır. Manipura Çakra olarak da bilinen göbek deliğinin merkezi Merkezi sinir sistemiyle bağlantılıdır, bu nedenle masaj yağı zihnin açıklığını artırmaya yardımcı olabilir, zihinsel baskıyı azaltır ve güven, güç ve şefkat oluşturur. 

Hint tıbbının geleneksel sistemine göre, nabhi(göbek), doğumdan önce çocuğu anneye bağlayan ve bedenleri arasındaki besin akışını kolaylaştıran bir bağlantı görevi gören yaşamın kökenidir. Göbek deliği vücudun ekstremitelerine giden yol olduğundan, bölgedeki yağların emilimi cildi canlandırabilir, sindirim sistemini dengeleyebilir, hücreleri yenileyebilir ve enerji kaynaklarını yenileyebilir, bunların tümü göbek terapisini güçlü bir kişisel bakım eylemi haline getirir. Gece yatmadan önce günlük göbek terapisi uygulamasıyla, birçok sağlık yararı elde edilebilir.

İşte göbek tedavisinin genel olarak zihin ve beden sağlığınıza götürebileceği yollardan bazıları.

Sindirim sağlığını iyileştirir
Göbeğe masaj yapmak, sindirim yeteneklerini geliştirmek için agni’yi (sindirim ateşi) düzenlemeye, bağırsaktan atıkların düzenli olarak atılmasını iyileştirmeye ve gaz ve şişkinlikle ilişkili huzursuzluk ve sindirim sorunlarını gidermeye yardımcı olur. Düzgün işleyen bir gastrointestinal sistem, kiloyu yönetmeye ve vücuttaki iltihabı azaltmaya yardımcı olur.

Kullanılacak yağlar: Hardal yağı veya zencefil yağı

Doğurganlığı artırır

Göbek deliğine düzenli olarak ılık yağ uygulanması, erkeklerde sperm sayısını ve hareketliliğini iyileştirmeye yardımcı olabilir ve üreme sistemini güçlendirmenin yanı sıra kadınlarda doğurganlığı artırır. Ayrıca kadınlarda rahim zarı çevresindeki damarları gevşettiği için göbek deliği tedavisi ile adet dönemindeki krampları ve ağrıları hafifletebilir.

Kullanılacak yağlar: Hindistan cevizi yağı veya zeytinyağı

Görmeyi geliştirir

Göbek deliğinin göze kadar uzanan damarlarla doğrudan bağlantısı vardır. Göbek tedavisi ile bu damarları uyarmak daha iyi görmeye yol açabilir, göz çevresindeki şişliği azaltabilir ve ayrıca pigmentasyonu azaltabilir. Göbek deliğine yağ sürmek gözleri yağlayabilir ve görme bozukluğundan sorumlu aşırı kuruluğu önleyebilir.

Kullanılacak yağlar: Badem yağı veya hardal yağı

Cilt sağlığını korur

Göbek deliğine uçucu yağlarla masaj yapmak cilt için şaşırtıcı faydalar sağlayabilir. Pigmentasyonu azaltmak, aşırı kuruluğu önlemek, cilt dokusunu geliştirmek, nemi korumak ve ciltte doğal bir ışıltı elde etmek istiyorsanız, o zaman basit göbek tedavisi numarasını yapın. Yağlama ayrıca hormonal problemlere bağlı sivilce oluşumunu önlemek için kanın temizlenmesine yardımcı olabilir ve ayrıca vücuttaki lekeleri giderebilir.

Kullanılacak yağlar: Neem yağı, zeytinyağı, badem yağı, hardal yağı, çay ağacı yağı, limon esans yağı veya kuşburnu yağı

Eklem ağrısını hafifletir

Yanlış vücut duruşu, tıbbi durum veya kas gerginliği nedeniyle vücut ağrısı çeken kişiler, ağrıyı gidermek, iltihabı azaltmak ve kas gevşemesini sağlamak için göbek tedavisini tercih edebilir.

Kullanılacak yağlar: Susam yağı, hint yağı veya biberiye yağı

Dikkat edilmesi gereken hususlar

Göbeğinize biraz yağ sürüp kendinize iyi bir masaj yapmanızda bir sakınca olmasa da aşırıya kaçmayın. Karın ve bağırsak bölgesi vücutta çok fazla sinire ev sahipliği yaptığı için çok fazla baskı yapmamayı unutmayın.

Belirli yağlara karşı hassasiyetiniz veya alerjiniz varsa, önceden bir yama testi yapmayı unutmayın. Nane gibi bazı yağlar da rahatsız edici olabilen geçici uyuşukluk veya kaşıntıya neden olabilir.

Masaj yapmadan önce ellerinizi dezenfekte edin. Rahatça oturun veya uzanın ve göbek deliğinizi kir kalmayacak şekilde temizleyin.

Yine, yararlı bir ipucu, yağları kullanmadan önce seyreltmek olacaktır. Tıpkı aromaterapi gibi, az miktarda kullanmayı veya uçucu yağı taşıyıcı yağ yardımıyla seyreltmeyi tercih edebilirsiniz.

Göbeğinize biraz yağ sürüp kendinize iyi bir masaj yapmanızda bir sakınca olmasa da aşırıya kaçmayın. Karın ve bağırsak bölgesi vücutta çok fazla sinire ev sahipliği yaptığı için çok fazla baskı yapmamayı unutmayın.

Belirli yağlara karşı hassasiyetiniz veya alerjiniz varsa, önceden bir yama testi yapmayı unutmayın. Nane gibi bazı yağlar da rahatsız edici olabilen geçici uyuşukluk veya kaşıntıya neden olabilir.

Masaj yapmadan önce ellerinizi dezenfekte edin. Rahatça oturun veya uzanın ve göbek deliğinizi kir kalmayacak şekilde temizleyin.

Pechoti yöntemi nasıl uygulanır?

Pechoti yöntemi muhtemelen hiçbir şeyin göbeğinizden emilmesine neden olmaz.

Ancak, kendi başınıza deneyebilmeniz ve yağların ve masajın bazı faydalarından yararlanabilmeniz için adım adım bir kılavuz:

  1. Uçucu yağ kullanıyorsanız, onu bir taşıyıcı yağ ile seyreltin .
  2. Göbek deliğinizi durulayın veya temizleyin ve kurumasını bekleyin.
  3. Yatağınız veya kanepeniz gibi rahat bir yere oturun veya uzanın.
  4. Göbek deliğinize birkaç damla yağ damlatın ve cildiniz tarafından emilmesine izin verin.
  5. Göbeğinize doğrudan dokunmamak için göbek deliğinizin üzerine temiz bir havlu veya çarşaf koyun.
  6. Her iki baş parmağınızla veya işaret, orta ve yüzük parmağınızla aynı anda göbek deliğinize hafifçe bastırın.
  7. Herhangi bir rahatsızlık veya ağrı hissederseniz, ağrı azalmaya başlayana kadar hafifçe bastırmaya devam edin.
  8. O bölgeye basmak artık ağrılı veya rahatsız edici olmayana kadar biraz daha sıkı bastırın.
  9. Göbek deliğinizin ve karnınızın etrafındaki diğer bölgelere geçin ve gerginlik veya rahatsızlıktan kurtulma hissedene kadar 5 ila 7 arasındaki adımları tekrarlayın.
  10. Yaklaşık bir dakika boyunca midenizi avucunuzla saat yönünde hareket ettirin.

İşte bu deneyimi daha rahatlatıcı ve faydalı hale getirebilecek deneyebileceğiniz bazı yağlar:

  • Ağrı veya gerginlik için CBD yağı
  • cilt tahrişi ve iltihabı için çay ağacı yağı
  • mide bulantısı ve bağırsak ağrısı için nane yağı
  • cilt veya saç sağlığı için neem yağı
  • mide bulantısı ve iltihaplanma için zencefil yağı

Bu yağları göbek deliğinizden ememezsiniz çünkü Pechoti bezi diye bir şey yoktur.

Ancak Pechoti yönteminin masaj ve uçucu yağ kullanımıyla daha çok ilgisi olan başka faydaları da vardır. Denemekten çekinmeyin ve sizin için ne gibi faydaları olduğunu görün.

Loading