20/08/2022

Bipolar bozukluk

ile nefeshamburg

Teşhis

Bipolar bozukluğunuz olup olmadığını belirlemek için değerlendirmeniz şunları içerebilir:

  • Fizik sınavı. Doktorunuz, belirtilerinize neden olabilecek herhangi bir tıbbi sorunu belirlemek için fiziki muayene ve laboratuvar testleri yapabilir.
  • Psikiyatrik değerlendirme. Doktorunuz sizi düşünceleriniz, duygularınız ve davranış kalıplarınız hakkında sizinle konuşacak bir psikiyatriste yönlendirebilir. Ayrıca psikolojik bir öz değerlendirme veya anket doldurabilirsiniz. İzninizle, aile üyelerinden veya yakın arkadaşlarınızdan belirtileriniz hakkında bilgi vermeleri istenebilir.
  • Ruh hali grafiği. Ruh halinizin, uyku düzeninizin veya teşhise ve doğru tedaviyi bulmaya yardımcı olabilecek diğer faktörlerin günlük kaydını tutmanız istenebilir.
  • Bipolar bozukluk için kriterler. Psikiyatristiniz, belirtilerinizi Amerikan Psikiyatri Birliği tarafından yayınlanan Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal El Kitabında (DSM-5) bipolar ve ilgili bozukluklara ilişkin kriterlerle karşılaştırabilir.

Çocuklarda tanı

Bipolar bozukluğu olan çocukların ve gençlerin teşhisi, yetişkinler için kullanılan kriterlerin aynısını içermesine rağmen, çocuklarda ve gençlerdeki semptomların genellikle farklı kalıpları vardır ve tanı kategorilerine tam olarak uymayabilir.

Ayrıca, bipolar bozukluğu olan çocuklara sıklıkla dikkat eksikliği/hiperaktivite bozukluğu (DEHB) veya tanıyı daha karmaşık hale getirebilecek davranış sorunları gibi diğer zihinsel sağlık durumları da teşhisi konur. Bipolar bozukluk deneyimi olan bir çocuk psikiyatristine sevk edilmesi önerilir.

Tedavi

Tedavi en iyi şekilde, bipolar ve ilgili bozuklukların tedavisinde yetenekli, zihinsel sağlık durumlarının teşhis ve tedavisinde uzmanlaşmış bir tıp doktoru (psikiyatrist) tarafından yönlendirilir. Psikolog, sosyal hizmet uzmanı ve psikiyatri hemşiresinden oluşan bir tedavi ekibiniz olabilir.

Bipolar bozukluk ömür boyu süren bir durumdur. Tedavi semptomları yönetmeye yöneliktir. İhtiyaçlarınıza bağlı olarak, tedavi şunları içerebilir:

  • İlaçlar. Çoğu zaman, ruh halinizi hemen dengelemek için ilaç almaya başlamanız gerekir.
  • Devam eden tedavi. Bipolar bozukluk, kendinizi daha iyi hissettiğiniz dönemlerde bile, ilaçlarla ömür boyu tedavi gerektirir. İdame tedavisini atlayan kişiler, semptomların nüksetmesi veya küçük ruh hali değişiklikleri yaşama riski altındadır, tam gelişmiş mani veya depresyona dönüşür.
  • Günlük tedavi programları. Doktorunuz bir günlük tedavi programı önerebilir. Bu programlar, belirtilerinizi kontrol altına alırken ihtiyacınız olan desteği ve danışmanlığı sağlar.
  • Madde bağımlılığı tedavisi. Alkol veya uyuşturucuyla ilgili sorunlarınız varsa, ayrıca madde bağımlılığı tedavisine de ihtiyacınız olacaktır. Aksi takdirde bipolar bozukluğu yönetmek çok zor olabilir.
  • hastaneye yatış. Tehlikeli davranıyorsanız, intihara meyilli hissediyorsanız veya gerçeklikten kopuyorsanız (psikotik) doktorunuz hastaneye yatmanızı önerebilir. Bir hastanede psikiyatrik tedavi almak, ister manik ister majör depresif bir dönem geçiriyor olun, sakin ve güvende kalmanıza ve ruh halinizi dengelemenize yardımcı olabilir.

Bipolar bozukluk için birincil tedaviler, semptomları kontrol etmek için ilaçları ve psikolojik danışmanlığı (psikoterapi) içerir ve ayrıca eğitim ve destek gruplarını içerebilir.

İlaçlar

Bipolar bozukluğu tedavi etmek için bir takım ilaçlar kullanılır. Reçete edilen ilaçların türleri ve dozları, belirli semptomlarınıza dayanmaktadır.

İlaçlar şunları içerebilir:

  • Ruh hali stabilizatörleri. Manik veya hipomanik atakları kontrol etmek için genellikle duygudurum dengeleyici ilaçlara ihtiyacınız olacak. Duygudurum düzenleyici örnekleri arasında lityum (Lithobid), valproik asit (Depakene), divalproex sodyum (Depakote), karbamazepin (Tegretol, Equetro, diğerleri) ve lamotrijin (Lamictal) bulunur.
  • Antipsikotikler. Diğer ilaçlarla tedaviye rağmen depresyon veya mani semptomları devam ederse, olanzapin (Zyprexa), risperidon (Risperdal), ketiapin (Seroquel), aripiprazol (Abilify), ziprasidon (Geodon), lurasidon (Latuda) gibi bir antipsikotik ilaç eklenmesi veya asenapin (Saphris) yardımcı olabilir. Doktorunuz bu ilaçlardan bazılarını tek başına veya bir duygudurum düzenleyici ile birlikte reçete edebilir.
  • Antidepresanlar. Doktorunuz depresyonu yönetmenize yardımcı olması için bir antidepresan ekleyebilir. Bir antidepresan bazen manik bir dönemi tetikleyebildiğinden, genellikle bir duygudurum düzenleyici veya antipsikotik ile birlikte reçete edilir.
  • Antidepresan-antipsikotik. Symbyax ilacı, antidepresan fluoksetini ve antipsikotik olanzapini birleştirir. Depresyon tedavisi ve duygudurum düzenleyici olarak çalışır.
  • Anti-anksiyete ilaçları. Benzodiazepinler kaygıya yardımcı olabilir ve uykuyu iyileştirebilir, ancak genellikle kısa süreli olarak kullanılır.

Doğru ilacı bulmak

Sizin için doğru ilacı veya ilaçları bulmak muhtemelen biraz deneme yanılma gerektirecektir. Biri sizin için iyi çalışmıyorsa, deneyebileceğiniz birkaç tane daha var.

Bazı ilaçların tam etki göstermesi için haftalar veya aylar gerektiğinden, bu süreç sabır gerektirir. Genellikle bir seferde yalnızca bir ilaç değiştirilir, böylece doktorunuz hangi ilaçların semptomlarınızı en az rahatsız edici yan etkilerle hafifletmek için işe yaradığını belirleyebilir. Belirtileriniz değiştikçe ilaçların da ayarlanması gerekebilir.

Yan etkiler

Sizin için işe yarayan doğru ilaçları ve dozları buldukça ve vücudunuz ilaçlara uyum sağladıkça, hafif yan etkiler genellikle iyileşir. Rahatsız edici yan etkileriniz varsa doktorunuzla veya ruh sağlığı uzmanınızla konuşun.

Değişiklik yapmayın veya ilaçlarınızı almayı bırakmayın. İlacınızı durdurursanız, geri çekilme etkileri yaşayabilirsiniz veya semptomlarınız kötüleşebilir veya geri dönebilir. Çok depresyona girebilir, intihara meyilli hissedebilir veya manik veya hipomanik bir döneme girebilirsiniz. Bir değişiklik yapmanız gerektiğini düşünüyorsanız, doktorunuzu arayın.

İlaçlar ve hamilelik

Bipolar bozukluk için bir takım ilaçlar doğum kusurlarıyla ilişkilendirilebilir ve anne sütünden bebeğinize geçebilir. Valproik asit ve divalproex sodyum gibi bazı ilaçlar hamilelik sırasında kullanılmamalıdır. Ayrıca, doğum kontrol ilaçları, bazı bipolar bozukluk ilaçları ile birlikte alındığında etkinliğini kaybedebilir.

Mümkünse, hamile kalmadan önce tedavi seçeneklerini doktorunuzla tartışın. Bipolar bozukluğunuzu tedavi etmek için ilaç alıyorsanız ve hamile olabileceğinizi düşünüyorsanız hemen doktorunuzla konuşun.

Psikoterapi

Psikoterapi, bipolar bozukluk tedavisinin hayati bir parçasıdır ve bireysel, aile veya grup ortamlarında sağlanabilir. Birkaç terapi türü yardımcı olabilir. Bunlar şunları içerir:

  • Kişilerarası ve sosyal ritim terapisi (IPSRT). IPSRT, uyku, uyanma ve yemek saatleri gibi günlük ritimlerin dengelenmesine odaklanır. Tutarlı bir rutin, daha iyi bir ruh hali yönetimine izin verir. Bipolar bozukluğu olan kişiler, uyku, diyet ve egzersiz için günlük bir rutin oluşturmaktan fayda görebilirler.
  • Bilişsel davranışçı terapi (CBT). Odak noktası, sağlıksız, olumsuz inanç ve davranışları belirlemek ve bunları sağlıklı, olumlu olanlarla değiştirmektir. CBT, bipolar ataklarınızı neyin tetiklediğini belirlemenize yardımcı olabilir. Ayrıca stresi yönetmek ve üzücü durumlarla başa çıkmak için etkili stratejiler öğrenirsiniz.
  • Psikoeğitim. Bipolar bozukluk (psikoeğitim) hakkında bilgi edinmek, sizin ve sevdiklerinizin durumu anlamanıza yardımcı olabilir. Neler olup bittiğini bilmek, en iyi desteği almanıza, sorunları belirlemenize, nüksetmeyi önlemek için bir plan yapmanıza ve tedaviye bağlı kalmanıza yardımcı olabilir.
  • Aile odaklı terapi. Aile desteği ve iletişimi, tedavi planınıza bağlı kalmanıza ve sizin ve sevdiklerinizin ruh hali değişimlerinin uyarı işaretlerini tanımanıza ve yönetmenize yardımcı olabilir.

Diğer tedavi seçenekleri

İhtiyaçlarınıza bağlı olarak, depresyon terapinize başka tedaviler eklenebilir.

Elektrokonvülsif terapi (ECT) sırasında, elektrik akımları beyinden geçirilerek kasıtlı olarak kısa bir nöbet tetiklenir. ECT, beyin kimyasında bazı akıl hastalıklarının semptomlarını tersine çevirebilecek değişikliklere neden oluyor gibi görünüyor. İlaçlarla iyileşmezseniz, hamilelik gibi sağlık nedenleriyle antidepresan alamıyorsanız veya yüksek intihar riski altındaysanız EKT bipolar tedavi için bir seçenek olabilir.

Transkraniyal manyetik stimülasyon (TMS), antidepresanlara yanıt vermeyenler için bir seçenek olarak araştırılmaktadır.

Çocuklarda ve gençlerde tedavi

Çocuklara ve gençlere yönelik tedaviler genellikle semptomlara, ilaç yan etkilerine ve diğer faktörlere bağlı olarak vaka bazında karar verilir. Genel olarak, tedavi şunları içerir:

  • İlaçlar. Bipolar bozukluğu olan çocuklara ve gençlere genellikle yetişkinlerde kullanılanlarla aynı tip ilaçlar verilir. Çocuklarda bipolar ilaçların güvenliği ve etkinliği konusunda yetişkinlere göre daha az araştırma vardır, bu nedenle tedavi kararları genellikle yetişkinlerin araştırmalarına dayanır.
  • Psikoterapi. İlk ve uzun süreli tedavi, semptomların geri dönmesini önlemeye yardımcı olabilir. Psikoterapi, çocukların ve gençlerin rutinlerini yönetmelerine, baş etme becerilerini geliştirmelerine, öğrenme güçlüklerini ele almalarına, sosyal sorunları çözmelerine ve aile bağlarını ve iletişimi güçlendirmeye yardımcı olabilir. Ve gerekirse, bipolar bozukluğu olan daha büyük çocuklarda ve gençlerde yaygın olan madde bağımlılığı sorunlarının tedavisine yardımcı olabilir.
  • Psikoeğitim. Psikoeğitim, bipolar bozukluğun semptomlarını ve bunların çocuğunuzun gelişim yaşı, durumu ve uygun kültürel davranışı ile ilgili davranışlardan nasıl farklı olduğunu öğrenmeyi içerebilir. Bipolar bozukluğu anlamak, çocuğunuzu desteklemenize de yardımcı olabilir.
  • Destek. Öğretmenler ve okul danışmanları ile çalışmak ve aile ve arkadaşlardan desteği teşvik etmek, hizmetlerin belirlenmesine ve başarının teşvik edilmesine yardımcı olabilir.

Loading